Подкаст, як новий жанр у медіа

 

Щоб висловити свої думки або передати  інформацію, журналістам  потрібно використовувати певний жанр для досягнення поставленої мети. Хай якими вільними здаються спілкування та передача інформації в інтернеті, але вони мають свої формати та правила. Ці норми потрібні для того, щоб зберегти чистоту жанру та уникнути їх злиття. Жанр в інтернеті – усталений тип твору, який склався історично і відрізняється особливою комунікативною метою або способом публікації. ( за посібником А. Захарченко "Інтернет-медіа")

Зазвичай усі жанри журналістики поділяють на традиційні, що виникли ще до розвитку технологій та новітні. Майже усі традиційні жанри активно використовують в мережі, але сьогодні ми зупинимося на одному з новітніх жанрів журналістики, а саме – подкасті.

Подкаст – короткі відео- або аудіозаписи, що мають ознаки завершеної програми. Спершу їх розсилали за допомогою технології RSS, а тепер переважно викладають на сервіси на зразок YouTube. Можуть бути зроблені як професійними студіями, так і любителями (за посібником А. Захарченко "Інтернет-медіа"). Цей аудіовізуальний жанр виник саме завдяки мережі Інтернет. Термін «podcast» є поєднанням назви портативного програвача музики iPod та слова «broadcast» (з англ. «мовлення»). На відміну від радіомовлення, що здійснюється в режимі реального часу, подкаст можна прослухати або проглянути у будь-який час. Цей новий спосіб поширення інформації існує лише декілька років і дозволяє створювати і завантажувати матеріали в мережу усім охочим. Цим подкастинг відрізняється від радіостанцій, де працюють професійні журналісти.

Тематика подкастів надзвичайно різноманітна: від військової справи до самовдосконалення. Окрім цього подкастинг починає широко використовуватися в галузі освіти: своєрідна лекція у форматі MP3 в твоєму ґаджеті.

Варто зауважити, що країнський подкаст стрімко розвивається. Вже відомі десятки платформ з подкастами на будь-який смак. Ба більше: створений сайт "Термінал українських подкастів", на якому публікуються подкасти з усіх українських каналів та платформ. Це круто!

Я впевнена, що жанр подкасту буде розвиватися надалі, адже він користується великим попитом саме через свою практичність. Можливо і ви хочете спробувати подкастинг? Тоді вперед:)


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Культура спілкування та грамотність у соціальних мережах

Пограюся зі стилями і я